1
1

200 JAAR KONINKRIJK

PROOOST bekleedde de eervolle rol van producent van de eerste landelijke Viering van 200 Jaar Koninkrijk op 30 november. De dag waarop Willem Frederik  Prins van Oranje-Nassau twee eeuwen terug aankwam op het Scheveningse strand. Te midden van het Haags Comité, Nationaal Comité, de SSVG, de Koninklijke Marine, de Landmacht, de gemeente Den Haag, de NOS en tal van andere betrokkenen was PROOOST als centrale spin in het web verantwoordelijk voor de activiteiten die zich op 30 november 2013  in Den Haag afspeelden (Landing van de Prins, 200 jaar Koninklijke Marine, Ceremonie op Plein 1813).

LANDING VAN DE PRINS

Op het historisch getrouw gedecoreerde strand van Scheveningen ontvouwt zich een weelderig schouwspel waarbij gevechten worden gevoerd, kinderen spelletjes spelen, vissers vis verkopen, vrouwen netten aan het boeten zijn, kozakken liederen aanheffen rond een kampvuur. Binnen deze dynamische omgeving landt Prins Willem-Frederik, gespeeld door Huub Stapel, op het strand en krijgt een warm onthaal. Zonder regie zou dit uiteraard in een kakafonie van indrukken zonder lijn ontaarden. Hier komt Aus Greidanus in beeld. De man die vanuit zijn royale ervaring als regisseur van De Appel het schouwspel in samenspraak met PROOOST tot een kloppend geheel maakte. Er zijn repetitie avonden georganiseerd en kort voor het evenement vond er een generale repetitie plaats. Alle voorbereidingen mondden uit in een bijzonder succesvolle dag waarbij meer dan 800 betrokken Scheveningers de Landing van de Prins naspeelden. Dit onder toeziend oog van het Koninklijk paar, de camera’s van de NOS en duizenden bezoekers.

KONINKLIJKE MARINE

Ook de Koninklijke Marine viert dat ze 200 jaar Koninklijk zijn. Met een grote vlootschouw en een grootse demonstratie maakte de Marine op een natuurlijke wijze deel uit van de historische landing van de Prins. Er waren veel transportschepen, mijnenjagers en landingsvaartuigen te zien, waaronder ook bekende schepen als de Ms. Johan de Witt en de Ms. Rotterdam.

PLEIN 1813

De Koninklijke Landmacht speelde op Plein 1813 een centrale rol met een grootse ceremonie. Direct na de historische landing begaf de Prins zich vanaf de historische Keizerstraat richting Plein 1813. Op Plein 1813 ontspon zich een historisch-modern sluitstuk, begeleid door onder meer de Militaire Ruitervereniging, Garderegiment Grenadiers en Jagers, Koninklijke Militair Kapel ‘Johan Willem Friso’ en het Korps Rijdende Artillerie.